توضیحات
روستای نوره
موقعيت و تاريخچه
روستاي نوره، از توابع بخش مركزي شهرستان سنندج در استان كردستان، با مختصات جغرافيايي 46 درجه و 53 دقيقه طول شرقي و 35 درجه و 18 دقيقه عرض شمالي، در فاصلة 18 كيلومتري شهر سنندج قرار گرفته است.
روستاي نوره، كه در يك منطقه كوهستاني و در ارتفاع 1950 متري اتقرار يافته است، از طرف شرق و شمال شرقي به كوه آبيدربزرگ، از شمال غرب به كوه وزمان و از سمت جنوب غرب به كوه تايلان محدود ميشود. در اطراف اين روستا گردنةهاي صعبالعبور و درههاي عميقي وجود دارد كه از ميان آنها ميتوان به گردنة گرماش در شمال غرب، درة باران در شمال شرق، درة چهارگاه در جنوب شرق و درة زيارتان در غرب وكوه اريز در شمال غرب اشاره نمود.
آب و هواي نوره در بهار و تابستان ملايم و مطبوع و در پاييز و زمستان سرد است. رودخانه نوره از غرب روستا ميگذرد.
نوره، يكي از روستاهاي كوهستاني و زيباي كردستان است كه تاريخي طولاني دارد. آرامگاه آيتاله محمد مردوخ، يكي از دانشمندان و فلاسفة كرد در اين روستا قرار دارد.
مردم روستاي نوره به زبان كردي سخن ميگويند و مسلمان و پيرو مذهب تسنن هستند.
الگوي معيشت و سكونت
براساس نتايج سرشماري سال 1385، روستاي نوره 1019 نفر جمعيت داشته است كه بر اساس گزارش دهياري در سال 1391 جمعيت روستا 1100 گزارش شده است.
درآمد مردم روستا از طريق فعاليتهاي زراعي، باغداري، دامداري، پرورش زنبور عسل، قاليبافي و فعاليتهاي خدماتي تأمين ميشود.
فعاليتهاي زراعي روستا شامل كشت گندم و جو است، ولي باغداري رونق بيشتري دارد و انواع ميوهها مانند گلابي، انگور، توتفرنگي و سيب، محصولات باغي روستا را تشكيل ميدهد. دامداري نيز در روستاي نوره رونق دارد و انواع لبنيات از عمدهترين محصولات دامي آن است.
انواع گياهان دارويي نظير گاوزبان، كاسني، شاتره و گون نيز از رستنيهاي طبيعي اين روستا ميباشند.
روستاي نوره بافت مسكوني متراكم دارد و در شيب منتهي به دره استقرار يافته است. خانههاي روستاييان سقفهاي مسطحي دارند كه با تيرهاي چوبي و اندود كاهگل پوشيده شدهاند. اين خانهها به لحاظ معماري، بسيار ساده و زيبا هستند و با تأثيرپذيري از شرايط طبيعي، نوع معيشت و فعاليت خانوار روستايي بنا شدهاند. در اين خانهها فضاهاي متنوعي مانند اتاق براي اعضاي خانواده، تنورخانه، آشپزخانه، سرويس بهداشتي، انبار، طويله، مكاني براي نگهداري محصولات زراعي و ... در نظر گرفته شده است. مصالح خانههاي سنتي عمدتاً شامل سنگ، گل و چوب است؛ اما در بناهاي جديد از مصالحي مانند سيمان، آجر و آهن نيز استفاده ميشود.
جاذبههاي گردشگري
وجودقلعه (باغ ) و مزار آيت ا... مردوخ كردستاني از مشاهير بزرگ كردستان كه درزمان حيات خود منشاء خدمات زيادي براي روستا بود از قديم الايام منطقهاي براي سپري كردن اوقات فراغت مردم و رفتن به دامان طبيعت بوده است . در راستاي استفاده بهتر از ظرفيتهاي گردشگري روستاي نوره ادارهكل ميراثفرهنگي ، صنايعدستي و گردشگري استان اقدام به احداث كمپ گردشگري درجنب باغ آيت ا... نموده است كه ميتواند درآينده درجهت جذب هرچه بيشتر گردشگران به اين روستا موثر واقع گردد . همچنين به علت محوطه سازي اطراف باغ ، سنگفرش كردن ورودي باغ و سكو چيني و احداث سرويس بهداشتي هو اكنون اين باغ مورد استفاده گردشگران ميباشد.
يكي از مسيرهاي طبيعتگردي درمحدوده روستا ،درهي مشهور سرچارگاه ميباشد.كه از طريق يك جاده خاكي روستائي و درداخل يك دره زيبا روستا را به قله آبيدر بزرگ بايك شيب ملايم متصل ميكند كه پيشنهاد ميشود علاقهمندان به كوهپيمائي و طبيعتگردي براي ديدن آبيدر زيبا و روستاي نوره اين مسير را انتخاب كنند.
باغهاي سرسبز و خرم روستاي نوره بسيار مشهور است. هواي مطبوع، طبيعت سبز و شاداب، كوههاي بلند، منابع سرشار آب، پوشش گياهي متنوع به ويژه در بهار و تابستان، ويژگي منحصر به فردي به اين روستا بخشيدهاند. انواع پرندگان و جانوران از جمله كبك، تيهو، شغال، گرگ، روباه، خرگوش و سنجاب بخشي از حيات وحش روستاي نوره را تشكيل ميدهند. در بهار و تابستان كوه آبيدر بزرگ، كه در دو كيلومتري شمال شرقي روستا واقع شده است، منظرهاي بسيار تماشايي و زيبا پديد ميآورد. رودخانة نوره، كه در غرب روستا جريان دارد، سبب تلطيف هواي روستاي نوره ميشود. حواشي رودخانه به ويژه در بهار و تابستان، از جمله مكانهاي مناسب براي گذران اوقات فراغت گردشگران است.
چشمه اب با خواص درماني با نام كاني پيچوكره كه به گفته اهالي براي معالجه سنگ كليه مفيد است در مسير جاده روستاي نوره به گرماش قزاز گرفته است.
بر دامنه تپه ماهورهاي غرب كوه آبيدر و به فاصله 700 متري روستا، عمارتي وجود دارد كه به آيتاله مردوخ، از مفاخر كردستان تعلق داشته است. اين عمارت كه از لحاظ معماري جالب توجه است، در جنوب روستا واقع شده و به گونهاي است كه به تمام مناطق اطراف روستا اشراف دارد. اين عمارت در زميني به مساحت 600 مترمربع و با استفاده از مصالح بومي، در دو طبقه احداث شده است. در گوشههاي شمالي و جنوبي اين عمارت قلعه مانند، برجهاي ديدهباني احداث گرديده و در ضلع غربي آن نيز حياطي وجود دارد. طراحي بنا به وسيلة خود آيتاله مردوخ صورت گرفته است و توسط استاد عنايتاله و استاد علي محمدبنا در سال 1322 شمسي ساخته شده است.
شايان ذكر است كه آيتاله مردوخ كردستاني از متفكران و فيلسوفان بزرگ كردستان محسوب ميشود كه در انقلاب مشروطه فعالانه شركت نموده است. وي در سال 1354 شمسي در سن 98 سالگي وفات نموده و آرامگاه وي نيز در همين عمارت قرار دارد.
مردم روستاي نوره مانند ساير مسلمانان اعياد فطر، قربان و نوروز را به جشن و سرور ميپردازند و ميلاد پيامبر (ص) در ميان آنان جايگاه والايي دارد.
اجراي نمايشهاي باستاني و محلي نظير ميرنوروزي از آداب و رسوم رايج در آستانة نوروز است. در روستاي نوره مراسم عرفاني ويژهاي توسط دراويش در رهايي از ماديات دنيا اجرا ميشود كه از جذابيت خاصي برخوردار است.
مراسم عروسي در روستاي نوره با آداب خاصي همراه است و شامل نامزدي، روباز كردن، خريد لباس، عقدكنان، تعيين زمان عروسي، حنابندان، حمام بردن عروس و شب عروسي است كه همة اين مراسم با شادي، خواندن ترانه، رقص و پايكوبي انجام ميگيرد.
از بازيهاي رايج روستاي نوره ميتوان به هه لوكان، گرزان، سبد سده و ميرنوروزي اشاره كرد. بازيها سمبل بارز جلوههاي زندگي و فعاليتهاي معيشتي در گذشتهاند كه در گذران اوقات فراغت نقش اساسي دارند. اغلب بازيها در روستاي نوره گروهي اجرا ميشوند.
انواع ترانههاي كردي با مضامين عشقي و حماسي، غني و پرمحتوا هستند. سياه چمانه و هوره از جمله معروفترين انواع موسيقي كردي رايج در روستاي نوره به شمار ميآيند.. هوره نوعي سرود مذهبي و نيايش به اهورا مزدا است كه به همان صورت باستاني اجرا ميشود. رقصهاي زيباي كردي نيز در مراسم عروسي و جشنها به صورت گروهي اجرا ميشود.
پوشاك مردم روستاي نوره را لباس محلي و بومي كردي تشكيل ميدهد. پوشش مردان اغلب شامل چوخه، رانك، پانتول، ملكي، لفكه سوراني، شال، دستار، فرنجي و كله بال و گيوه است. پوشش زنان نيز پيراهن بلند و قبا به اضافه نيم تنه يا سخمه است. همچنين كلاهي به نام فيس يا تاس كلاه بر سر مينهند و با روسريهاي ابريشمي كلاغي، روي كلاه را ميپوشانند.
صنايع دستي اين روستا بيشتر كفش محلي كردستان( كلاش )وهمچنين نساجي سنتي با عنوان جولايي است كه محصولات عمده ان رختخواب پيچ و جانماز ميباشد. همچنين محصولات لبني به ويژه يك نوع ماست بنام " ماست هالو "كه با طعم و فرم مخصوص درظروف سفالي نگهداري ميشود مشهوراست مهمترين محصولات باغي اين روستا انگور و گردو و گلابي است
رايجترين غذاهاي محلي روستاي نوره عبارتند از: انواع نانهاي محلي، كره، كلانه و كشك.
دسترسي: روستاي نوره 18 كيلومتر با شهر سنندج فاصله دارد و جادة آن آسفالت و مناسب است.