توضیحات
روستای گردشگری نوره
موقعيت و تاريخچه
روستاي نوره، از توابع بخش مركزي شهرستان سنندج در استان كردستان، با مختصات جغرافيايي 46 درجه و 53 دقيقه طول شرقي و 35 درجه و 18 دقيقه عرض شمالي، در فاصلة 18 كيلومتري شهر سنندج در مسیر جاده قدیمی مریوان قرار گرفته است قرار گرفته است. روستاي نوره، كه در يك منطقه كوهستاني و در ارتفاع 1950 متري استقرار يافته است، از طرف شرق و شمال شرقي به كوه آبيدربزرگ، از شمال غرب به كوه وزمان و از سمت جنوب غرب به كوه تايلان محدود ميشود. جمعیت ساکن روستا در سال 1396 حدود 1000 نفر بوده و از عمده مشاغل مردم میتوان به دامداری و باغداری اشاره کرد
مهمترین مزیت گردشگری روستا فاصله نزدیک آن با شهر سنندج است آب و هواي نوره در بهار و تابستان ملايم و مطبوع و در پاييز و زمستان سرد است. رودخانه نوره از غرب روستا ميگذرد.
نوره یکی از روستاهای زیبا و کوهستانی کردستان است که تاریخی قدیمی دارد این روستا از سال 1318 دارای مدرسه بوده است و یکی از مشاهیر و دانشمندان منطقه کردستان به نام آیت اله مردوخ کردستانی در این روستا زندگی کرده که آرامگاهش در این روستا قرار دارد مردم روستا پیرو دین اسلام و مذهب تسنن بوده وبه زبان کردی صحبت می کنند بیشتر مردم روستا لباس کردی می پوشند.
امکانات عمومی روستا:
روستای نوره دارای آب شرب ، برق، گاز و تلفن ثابت بوده واز امکانات عمومی آن میتوان به خانه بهداشت ،دفتر پست ، مدرسه تامقطع راهنمایی وازمراکز مذهبی میتوان به وجود مسجد و یک باب خانقاه اشاره کرد که مراسم عرفانی دراویش در برخی روزهای آخر هفته در آن برگزار میگردد.
مهمترین جاذبه های گردشگری روستا :
باغ و عمارت آیت اله مردوخ:
این مجموعه بر روی تپه ای بلند روبروی روستا قرار گرفته که توسط میراث فرهنگی استان تملیک شده است ساختمان عمارت با سنگ معادن مشهور روستای نوره ساخنه شده که دارای ارزش معماری روستایی منحصر بفردی میباشد .چشم انداز روستا از فراز این مجموعه بسیار جالب می باشد.آرامگاه آیت اله مردوخ در قسمت بالای عمارت ودر وسط باغ قرار دارد .هر ساله تعداد زیادی از گردشگران برای دیدن این مجموعه به روستا ی نوره سفر می کنند .در کنار این مجموعه، کمپی شامل سکوهای نشستن و سرویس بهداشتی احداث شده است
کوه آبیدر:
کوه آبیدر یکی از سمبل های طبیعی و فرهنگی مردم شهر سنندج است که خوشبختانه از قسمت شمالی مشرف به روستای نوره بوده ودر واقع نوره روستای پایکوهی آبیدر بزرگ می باشد و این موهبت موجب آبادانی و طراوت روستا شده و چشمه سارهای زیادی را در نوره به وجود آورده است و به همین دلیل کوهنوردان و گردشگران بسیاری از طریق کوه آبیدر به این روستا سفر می کنند
بافت خانه های سنگی و چشم انداز روستا :
به علت وجود سنگ بستر در اطراف روستا، مصالح خانههاي سنتي عمدتاً شامل سنگ، گل و چوب است روستاي نوره بافت مسكوني متراكم دارد و در شيب منتهي به دره استقرار يافته است. خانههاي روستاييان سقفهاي مسطحي دارند كه با تيرهاي چوبي و اندود كاهگل پوشيده شدهاند. اين خانهها به لحاظ معماري، بسيار ساده و زيبا هستند و با تأثيرپذيري از شرايط طبيعي، نوع معيشت و فعاليت خانوار روستايي بنا شدهاند. در اين خانهها فضاهاي متنوعي مانند اتاق براي اعضاي خانواده، تنورخانه، آشپزخانه، سرويس بهداشتي، انبار، طويله، مكاني براي نگهداري محصولات زراعي و ... در نظر گرفته شده است. بیشتر خانه های بومی روستا 2 طبقه و نمای بیرونی ان سنگ جین است که قرارگیری انها در کنار هم چشم انداز بسیار زیبایی را در روستا به وجود اورده است که این چشم انداز به علت ساختار زیبای ان مورد توجه گردشگران قرار گرفته و بخشی از جاذبه های این روستا محسوب می گردد.
باغ های میوه :
با توجه به این که از دیرباز ، یکی از مشاغل اصلی مردم روستا باغداری بوده است باغهاي سرسبز و خرم روستاي نوره بسيار مشهور است و بیشتر محصولات آن شامل گیلاس ، انگور گردو و گلابی میباشد که این باغ های زیبا از قدیم الایام محل تفرج مردم شهر سنندج بوده است. هواي مطبوع، طبيعت سبز و شاداب، كوههاي بلند، منابع سرشار آب، پوشش گياهي متنوع به ويژه در بهار و تابستان، ويژگي منحصر به فردي به اين روستا بخشيدهاند. رودخانة نوره نیز، كه در غرب روستا جريان دارد، سبب تلطيف هواي روستاي نوره ميشود. حواشي رودخانه به ويژه در بهار و تابستان، از جمله مكانهاي مناسب براي گذران اوقات فراغت گردشگران است.
مرکز گیاهان دارویی :
یکی از بزرگترین هدیه های الهی که توسط کوه ابیدر به مردم روستا اعطا شده ، وجود گلها و گیاهان دارویی و شفا بخش است که به واسطه آن تولید و فروش عرقیات گیاهی در روستا معمول بوده و بخشی از درآمد مردم را تامین میکند . حتی بخشی از محصولات روستا مانند بیدمشک به شهر گلاب گیری ایران یعنی کاشان صادر میشود و در سال چندین تن محصولات دارویی به شهرهای مختلف ایران ازاین روستا صادر می گردد که این محصولات خود به عنوان بخشی از سوغات روستای نوره محسوب میگردد. که در اینده در راستای توسعه گردشگری و حضورتورهای گردشگری روش گلاب گیری به صورت سنتی که در چهار فصل سال به علت برداشت وذخیره کردن در روستا معمول است میتواند به عنوان بخشی از جاذبه ها و رویدادهای گردشگری این روستا محسوب گردد.
قابل ذکر است که در کنار عرقیات گیاهی که به عنوان سوغات به گردشگران عرضه میگردد میتوان محصولات لبنی که مهمترین آن نوعی ماست به نام ماست هالو (هالو نوعی ظرف سفالی ) می باشد نام بردکه به علت چکیده شدن اب ماست از ظرف سفالی ، دارای طعم ومزه بسیار مطلوبی می باشد.
مهمترین صنایع دستی روستا : عبارتند از البسه محلی ، رودوزی های سنتی ، قلاب بافی ، کلاش بافی ( کفش بومی کردستان) ، ارغوان بافی (سبد بافی) ، سفالگری سنتی ، گلیم بافی و قالی بافی