یکشنبه 02 دی 1403

روستای گردشگری قمچقای

توضیحات

روستاي قم‏چقاي

موقعيت و تاريخچه

روستاي قم‏چقاي، از توابع بخش کراني شهرستان بيجار در استان کردستان، با مختصات جغرافيايي 47 درجه و 37 دقيقه طول شرقي و 36 درجه و 10 دقيقه عرض شمالي، در فاصلة 35 کيلومتري شمال شهر بيجار و 197 کيلومتري مرکز استان (سنندج) قرار دارد.

اين روستا از شمال شرق به کوه تک اولي داغي، از شمال به کوه قم‏چقاي و از جنوب به کوه دربند محدود مي‏شود. رودخانة قم‏چقاي در ميان روستا جريان دارد.

ارتفاع روستا از سطح دريا 1595 متر است و تحت تأثير جريان‏هاي هواي سرد شمال غربي ايران، اقليمي کوهستاني و سرد دارد؛ آب و هواي آن در فصول بهار و تابستان نسبتاً خنک و مطبوع و در زمستان‏ها سرد است.

قم‏چقاي متشکل از دو جزء مي‏باشد. قم به معناي جايگاه، مکان و محل و چقاي به معناي محلي است که در آن ماسة زياد باشد؛ جالب اين که هر دو جزء از کلمات زبان ترکي است. و نيز گفته مي‏شود که قم به معناي سنگ و چقاي به معناي تپه است.

از جمله آثار و بناهاي قديمي و برجاي مانده روستا، قلعه قديمي قم‏چقاي است؛ با توجه به مصالح به کار رفته در قلعه، بناي اوليه آن را به دوران پيش از ميلاد (دوره مانايي و ماد) مربوط مي‏دانند. از ديگر بناهاي قديمي روستا، امامزاده‏اي است که قدمتي طولاني دارد.

مردم روستاي قم‏چقاي به زبان کردي و ترکي سخن مي‏گويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.

الگوي معيشت و سکونت

براساس نتايج سرشماري سال 1385، روستاي قم‏چقاي 283 نفر جمعيت داشته است که در سال 1391 بر اساس گزارش دهياري به 500 نفر افزايش يافته است.

درآمد مردم روستاي قم‏چقاي از فعاليت‏هاي زراعي،شيلات، دامداري و مشاغل خدماتي و صنايع دستي تأمين مي‏شود. محصولات زراعي روستا، شامل غلات، سيب‏زميني، پياز و علوفه است. انواع ميوه‏ها مانند انگور، انجير، زردآلو، سيب و آلو در اين روستا به عمل مي‏آيد. دامداران روستا به پرورش گاو، گوسفند و بز مي‏پردازند و مهم‏ترين فرآورده‏هاي دامي شامل گوشت قرمز، پشم و انواع لبنيات مانند شير، ماست، پنير و کره مي‏باشد. استخرهاي پرورش ماهي نيز موجب اشتغال تعدادي از مردم روستا شده است. زنان روستا در کنار ديگر فعاليت‏ها به توليد صنايع دستي مانند فرش، گليم و جاجيم مي‏پردازند. توليد اين محصولات در فصول پاييز و زمستان رونق بيشتري دارد.
روستاي کوهستاني قم‏چقاي از دو بافت قديمي و جديد تشکيل شده است. بافت قديمي به صورت خطي در جهت رودخانه شکل گرفته است. بافت جديد به صورت شعاعي از هستة اوليه به اطراف کشيده شده و بافتي منسجم دارد.

خانه‏هاي روستايي معمولاً در يک طبقه ساخته شده‏اند. شکل ظاهري خانه‏ها و فضاهاي دروني آن‏ها، از قاعده هندسي خاصي پيروي نمي‏کند و تنها براساس نيازهاي توليدي، نوع معيشت و اقتصاد خانواده شکل گرفته است.

انواع فضاهاي مورد نياز مانند طويله، انبار علوفه، کارگاه قالي‏بافي و ديگر فضاهاي سکونت در آن‏ها طراحي و احداث شده است. مصالح عمدة به کار رفته در بناي خانه‏ها، بيشتر از چوب، خشت و گل مي‏باشد. حتي در بافت جديد نيز، به ندرت از مصالح آهن، سيمان و آجر استفاده شده است.

جاذبه‏هاي گردشگري

روستاي قم‏چقاي با اقليمي معتدل، موقعيت طبيعي منحصر به فرد و چشم‏انداز زيباي باغ‏ها و ارتفاعات در فصول مختلف سال، جذابيت‏هايي مي‏يابد که برخي از آن‏ها از اين قرارند:
در ضلع شمالي روستا، کوه قم‏چقاي قرار گرفته است. سطح اين کوه در فصل زمستان، از برف پوشيده است و به علت ارتفاع زياد، بسيار سرد است. در فصول بهار و تابستان نيز هم زمان با آب شدن برف‏ها، رودخانه‏هاي فصلي، از اين کوه سرازير مي‏شوند و مناظري زيبا و دل‏انگيز پديد مي‏آورند.
رودخانه خروشان قم‏چقاي که از درون روستا عبور مي‏کند، مزارع بسياري را مشروب مي‏سازد و محل مناسبي براي رشد و زيست انواع گونه‏هاي گياهي و جانوري است. زيبايي رودخانه و طبيعت اطراف آن در فصول بهار و تابستان به اوج خود مي‏رسد. درة زيبا و شگفت‏انگيز قم‏چقاي زيبايي‏هاي طبيعي، مناظر بکر، چشمه‏هاي فراوان و انواع گونه‏هاي جانوري و گياهي و مراتع زيبا و سرسبزي را در خود جاي داده است.

چشمه قم‏چقاي در 17 کيلومتري روستاي قم‏چقاي در دهستان سياه منصور واقع شده است. آب روستاي سياه منصور و قسمتي از آب روستاي قم‏چقاي از طريق اين چشمه تأمين مي‏شود. در داخل روستا نيز چشمه‏اي با آب زلال و سالم وجود دارد که از کنار يک تپه سرچشمه مي‏گيرد و منظره‏اي بسيار لطيف و زيبا ايجاد مي‏کند.

در داخل و اطراف روستا، باغ‏ها و مزارع سرسبز و زيبايي وجود دارد که از غرب به شرق گسترش يافته است. چشم‏انداز اين باغ‏ها به خصوص در فصول بهار و تابستان بسيار زيبا است و محل مناسبي براي گذران اوقات فراغت گردشگران است.

يکي ديگر از فضاهاي تماشايي و زيباي اطراف روستا، درة پادشاهان است.

قلعه قم‏چقاي از دژهاي باستاني و بسيار کهن ايران و کردستان است که از شاهکارهاي ارزشمند تاريخي به شمار مي‏آيد. بناي اين قلعه به سده‏هاي 9-8 پيش از ميلاد مي‏رسد. در حد غربي دژ، دره ژرفي به عمق 100 متر وجود دارد که با راهي سنگلاخ و سخت به صفه غربي منتهي مي‏شود. اين بخش تنها قسمتي از قلعه است که فاقد موانع طبيعي است.

سازندگان و بنيان‏گذاران اوليه اين بنا به بزرگ‏ترين و دشوارترين کار، يعني احداث ديواري به طول تقريبي 100 متر و بلندي 15 تا 20 متر، با استفاده از سنگ‏هاي عظيم اقدام کرده و استحکامات اصلي قلعه را بنا نهاده‏اند. ساخت چنين قلعه‏اي با ديوارهاي عظيم، بلند و ضخيم، ويژه کاخ‏ها و قصرهاي حکومتي باستان بود و رايج‏ترين شيوة معماري دورة هزاره اول قبل از ميلاد به شمار مي‏رود. در حاشية شمالي دژ، حفره‏اي سنگي به ابعاد 2×3×5 متر وجود دارد که به زيبايي تمام تراشيده شده است.

در شمال غربي اين حفره، پلکان طويلي وجود دارد که سه دورة سکونت مادها، اشکانيان و ساسانيان را مسلم مي‏دارد. بر ديوارهاي تونل شرقي که از سازه‏هاي عصر ماد است، در عصر مغول محراب کوچکي با چهار پلکان ساخته شده که در نوع خود جالب توجه است. احداث خانه‏هاي خشتي و آجري در حد شرقي و بر روي بناهاي ساساني يکي از کارهاي خاص و مورد علاقه مغولان بوده است.

امامزاده قديمي روستاي قم‏چقاي با بافت سنتي و نامنظم ساخته شده است. اين امامزاده ميان مردم روستا بسيار مورد احترام است.

حمام قديمي روستا که تاريخ بناي آن، به 200 سال پيش و به دورة حکومت قاجاريه مي‏رسد، از ديگر جاذبه‏هاي تاريخي روستاست. مصالح عمدة به کار رفته در ساخت اين حمام سنگ، آهک و آجر است. طاق‏ها و پايه‏هاي حمام، از جنس سنگ است.

مردم روستاي قم‏چقاي اعياد فطر، قربان و غدير را جشن مي‏گيرند و در ايام محرم به سوگ مي‏نشينند..
در ميان مردمان اين روستا، زمزمة انواع اشعار و ترانه‏هاي محلي به زبان‏هاي کردي و ترکي وجود دارد که بسيار زيبا و دلنشين هستند.

مردم اين روستا از برخي پوشاک محلي مانند شلوار کردي استفاده مي‏کنند.

از مهم‏ترين صنايع دستي مردم روستاي قم‏چقاي مي‏توان به انواع فرش، گليم و جاجيم با طرح‏ها و نقوش متنوع اشاره کرد.

مهم‏ترين سوغات اين روستا را خشکبار، قالي، فرش دستباف و ماهي تشکيل مي‏دهند.
از غذاهاي محلي روستا مي‏توان به ترخينه، ماس آو، شلمين، انواع آش و آبگوشت‏هاي محلي و کوفته اشاره کرد.

دسترسي: روستاي قم‏چقاي از طريق شهرهاي بيجار، زرين‏آباد و تکاب قابل دسترسي است و تمام جاده‏هاي منتهي به اين رو

حیات وحش کویر منطقه حفاظت شده

حیات وحش کویر عمده منطقه حفاظت شده بیجار را می توان به گروههای زیر تقسیم نمود :

1- پستانداران

2- خزندگان

3- پرندگان

4- آبزیان

پستانداران منطقه

تاكنون در منطقه حفاظت شده بجار 19 گونه و 17 جنس در 10 خانواده شناسایی شده اند كه به نظر می رسد تعداد پستانداران منطقه بیشتر از این باشد . بارزترین گونه منطقه قوچ و میش ارمنی می باشد كه جمعیت قابل ملاحظه ای از آن در منطقه زیست می نماید .

از دیگر گونه های شاخص منطقه م توان به گراز ، گرگ ، روباه ، كفتار و ... اشاره نمود .

 

پرندگان منطقه

جمعیت زیادی از خانواده های مختلف پرندگان در منطقه حفاظت شده بیجار زیست می نمایند كه متاسفانه تاكنون مطالعه جامعی در این خصوص انجام نشده است اما بر اساس اطلاعات موجود مربوط به مشاهدات پراكنده كارشناسان استان تاكنون 85 گونه متعلق به 22 خانواده در ان منطقه شناسایی شده اند . از پرندگان شاخص منطقه می توان از عقاب طلایی ، لیل ، پالابان ،‌شاهین ، كبك چیل ، باقرقره و ... نام برد.

 

آبزیان منطقه

در منطقه حفاظت شده بیجار دو رودخانه قزل اوزن و قم چقا محل مناسبی برای زیست ، تخم ریزی و تغذیه آبزیان به خصوص ماهیان به شمار می روند .

 مهم ترین گونه های آبزی مشاهده شده در منطقه عبارتند از :

1- سیاه ماهی معمولی

2- سیاه ماهی خالدار

3-عروس ماهی

4-سس ماهی كلفت لب

5- سس ماهی معمولی

6-ماهی اسپله

7- ماهی كولی

8- لاك پشت آبی

9- مار آبی

10- خرچنگ گر

قابل ذكر می باشد تاكنون مطالعه جامعی در خصوص خزندگان و دو زیستان منطقه انجام نشده است .

 

 

 

 

وضعیت حفاظت در منطقه حفاظت شده

منطقه حفاظت شده به لحاظ تشكیلات اجرایی برای حفاظت دارای سه پاسگاه زیست محیطی شامل یك واحد سر محیط بانی در روستای صلوات آباد و دو واحد محیط بانی در روستای چشمه سنگین و قم چقا می باشد كه مامورین اجرایی به طور شبانه روزی در این پاسگاه ها مستقر بوده و منطقه را با استفاده از چند دستگاه موتور سیكلت و خودرو مداوما مورد كنترل قرار می دهند .

 

ستا، از شهرهاي مذکور آسفالت است.

 

تصاویر مرتبط

نقشه