یکی از دوستداشتنیترین و محبوبترین میوههای بهاری روستای پالنگان کردستان که با حضور پررنگ قرمزرنگش در فصل اردیبهشت روح و نشاط تازهای به طبیعت و خانهها میبخشد، توتفرنگی است.
به گزارش روابط عمومی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان؛ جای جای استان کردستان در طول ایام سال مملو از مسافران و گردشگرانی است که از نقاط مختلف کشور به این استان سفر کرده و از زیباییهای طبیعی، تاریخی و فرهنگی آن لذت می برند.
روستای پلکانی پالنگان یکی از روستاهای گردشگری این استان است که در ۱۵ کیلومتری شهر کامیاران و ابتدای منطقه هورامان قرار دارد، این روستا در میان درهای سرسبز آشیانه کرده وخانههای پلکانی و باصفای آن در دامنه کوه، نظر هر رهگذری را به خود جلب میکند.
باغهای سرسبز، چشمههای جوشان، کوههای سر به فلک کشیده، آبشارهای شگفتانگیز و دیگر عناصر زیبای طبیعت دست به دست یکدیگر دادهاند تا زیباییهای این بهشت پلکانی را چندبرابر کنند، جاذبههای دیدنی که شاید در کمتر نقطهای از این کشور یافت شود.
با آغاز فصل بهار و زمان رسیدن میوههای بهشتی، مردم محلی این روستا با برگزاری جشنهای مختلف به رقص و شادی و پایکوبی برای برکتهایی که خدا به آنها ارزانی داشته میپردازند.
توتفرنگی از جمله محصولات باغی در این منطقه است که سابقهای بیش از ۱۵۰سال دارد و آب و هوا، شرایط اقلیمی، بارشهای مناسب و کشاورزان سختکوش همه دست به دست هم داده تا این استان به قطب تولید توتفرنگی کشور تبدیل شود.
برداشت این میوه بهشتی در پالنگان همه ساله از اواخر فروردینماه آغاز میشود و تا اواسط خرداد ماه ادامه دارد و اوج برداشت آن در فصل اردیبهشت است.
روستای پالنگان با مردمانی خونگرم و هورامی زبان با لباس بسیار زیبای محلی هر ساله ضمن پرداختن به برداشت توتفرنگی و چاشنیهای خوشمزه با پذیرایی از گردشگران کام آنان را شیرین میکنند.
توتفرنگی در پالنگان تنها مختص فصل بهار نیست و در این منطقه علاوه بر توت فرنگی بهاره، توت فرنگی پاییزه نیز برداشت می شود،البته برداشت توت فرنگی در پاییز به مدیریت مزرعه بستگی دارد و علاوه برآن استفاده از ارقام مناسب هم در تولید این محصول در پاییز تاثیرگذار است و برخی از ارقام توت فرنگی همچون "سلوا" استعداد گلدهی در پاییز را هم دارد.
توتفرنگی کردستان امروز دیگر شهرتی فراتر از مرزهای ملی پیدا کرده است و همه این محصول خوشرنگ و خوش طعم را با برند کردستان می شناسند و این نتیجه تلاش سه ضلع شامل کشاورزان، مسئولان و محققان است.